Kimyasal Katkılar
Çimento, agrega ve su dışında çimento dozajının belirli bir %si kadar ilave edilen organik ve inorganik maddelerdir. Taze betonun işlenebilirliğini iyileştirmek, priz sürelerini değiştirmek, karışım suyu miktarını azaltmak, hava sürüklemek gibi amaçlarla genelde beton karışım suyuna eklenerek uygulanan kimyasal maddelerdir.
Gereğinden fazla kullanıldığında olumsuz etkileri veya az kullanıldığı taktirde hiç bir faydası olmayabilir. Bilinmesi gereken husus; kurallara uygun üretilmeyen bir betonun özelliklerini katkı maddeleri ile iyileştirmek mümkün değildir. Kurallarına uygun üretilen betonların da katkı maddeleri ile uyumu önceden yapılan deneyler ve testlerle belirlenir.
Beton üretiminde kullanılan kimyasal katkı maddeleri aşağıda belirtildiği şekilde gruplandırılır.
a) Su azaltıcı / akışkanlaştırıcı kimyasal katkılar;
b) Süperakışkanlaştırıcılar;
c) Priz süresini değiştiren kimyasal katkılar;
d) Hava sürükleyici kimyasal katkılar;
e) Diğer katkılar;
Projenin şartlarına ve kullanım alanlarına göre tasarlanan özel ürünlerde kullanılan ilave katkılardır. Bu alanda kullanılan başlıca katkılar; hafif beton, geçirimsiz beton, rötre önleyici, aderans artırıcı, renklendirici, su tutucu, su geçirimsizlik v.b. özelliklerde iyileştirmeye yardımcı olurlar.
Mineral Katkılar
Doğal ve yapay olarak ikiye ayrılan bu hammaddeler puzolanik özellik gösterirler ve betonun bazı özelliklerini iyileştirmek amacıyla kullanılabilirler. Tüm dünyada ve ülkemizde mineral katkılar zaman içinde her türlü fiziksel, kimyasal ve elektro-kimyasal dış etkilere karşı uzun ömürlü betonarme yapıların üretiminde portland çimentosu veya portland çimentosu klinkeri ile birlikte kullanılmaktadır.
Yapay mineral katkılar genelde atık ürünlerin geri kazanımını sağladığından beton CO2 ayak izini azaltmaya yardımcı olur.
Ülkemizde yaygın olarak kullanılan mineral katkı çeşitleri; Uçucu kül, Öğütülmüş yüksek fırın cürufu, Silis dumanı ve Tras’dır.