-
Çimento, agrega ve su dışında çimento dozajının maksimum %5’i kadar ilave edilen organik ve inorganik maddelerdir. Taze betonun işlenebilirliğini iyileştirmek, priz sürelerini değiştirmek, sertleşmiş beton özelliklerin üzerine etki ederek dayanımını iyileştirmek gibi amaçlarla beton karışım suyuna eklenerek uygulanan kimyasal maddelerdir.
-
Taze betonun pompalanabilmesini ve yerleştirilebilmesini kolaylaştırmak amacıyla düşük kıvamlı betonlarda daha önce deney çalışmalarınca belirlenen oranlarda şantiyede ilave edilen sıvı beton katkısına “redoz” adı verilir
-
Betonu oluşturan malzemelerin özgül ağırlıkları ve boyutları farklı olduğundan taze beton ayrışmaya yakın bir karışımdır. Agregalar karışımın altına doğru su ise üstüne doğru hareket eğilimindedir.
-
Betonda ayrışmanın olmaması hamur viskozitesinin agregaların yer çekimi etkisi ile hamur içerisinde kesitin aşağılarına doğru hareket etmesine izin vermeyecek kadar yüksek olmasına bağlıdır.
-
Erken kalıp sökümü sırasında yapı elemanları deforme olabilir, döşeme sehim yapabilir, çökebilir, yapı ömrü boyunca kalıcı gerilme ve şekil değiştirmeler oluşabilir. Beton mukavemeti alma süresi betonun kalınlığına, yapı elemanına, kullanılan beton sınıfına, beton katkılarına, hava şartlarına ve beton bakımına bağlı olarak değişebilir.
-
Yüzey hazırlığının betonun cinsine göre değiştiği, endüstriyel tesisler, depolar, yollar, otoparklar ve diğer tesislerde kullanılan özelliklere göre farklı kullanım amaçlarına sahiptirler. Beton kalınlığı, betonun cinsi, içerisindeki demir donatı miktarı ve eğimleri dikkate alınarak tasarımlarının yapılması gerekmektedir.
-
Soğuk su ünitesi bulunan tesislerde %100 soğuk su kullanılması, chiller ünitesi bulunmayan santrallarda da santrala yakın buz tesislerinden kalıp buz tedarik edilerek reçete miktarına uygun su kesilerek mikserlere ilave edilmesi.
-
Betonda uçucu kül kullanımının kıvam kayıplarını azalttığı ve işlenebilirlik süresini arttırdığı için uçucu kül stoklarının sağlanması ve uçucu küllü reçetelerle üretimlerin yapılması.
-
Şantiyelerdeki redozlama ihtiyaçları artacağı için, betonun santral çıkış kıvamlarının standartların izin verdiği limitlere göre düşük kıvamda olmadan üretimlerin yapılması
-
Transmikserler kazanlarının telis bezi ile sarılıp mutlaka dolum sonrasında ıslatılarak şantiye alanına hareket edilmesi
-
Katkısız beton dökülmemesi. (Özellikle saha betonlarında katkısı azaltılmış reçetelere yönlendirmek)
-
Özellikle C30 ve üzeri beton sınıflarının öğlen sıcağında dökülmemesi.
-
Açık stok sahasında bekleyen agregaların santrallardaki sprey sistemleri çalıştırılarak doygun yüzey kuru haline getirilmesi.
-
Beton döküm süresi kısaltılarak, ve kontrollü araç sevkiyatı yapılarak betonun aşırı beklemesinden dolayı oluşabilecek mukavemet kayıplarının önlenmesi
-
Agrega fıskiyeleme (yağmurlama) sistemlerinin çalıştırılması. (özellikle açık alanda bekletilen 1No ve 2No agreganın suya doyuracak şekilde ıslatılması)